time of day

Posjete

BUDITE I VI DIO PROŠLOSTI SA NAMA

MUZEJ GRADA ZENICE

U novootvorenom objektu Muzeja grada Zenice, na cca 3000 m2 imate priliku uživati u bogatstvu naše prošlosti, tradicije i kulturno-historijskog naslijeđa kroz materijalne ostatke izložene unutar sljedećih stalnih postavki:

  • arheološka postavka, koja se nalazi na prizemlju, prati period od prahistorije do XV.stoljeća;

 

  • historijska postavka, na prvom spratu, prikazuje osmanski period, te Zenicu i okolicu do kraja XX.stoljeća, uz posebnan dio gdje je izložena numizmatička zbirka

 

  • etnološka postavka, na prvom spratu, tretira period od kraja XVIII..stoljeća do sredine XX.stoljeća

 

  • zbirka medija XX.stoljeća vas, na interesantan način, vodi u neposrednu prošlost

 

Značajan dio Muzeja čini i biblioteka koja broji oko 4250 stručnih naslova.

U objektu sinagoge kao depadansa Muzeja grada Zenice se trenutno izlažu samo povremene postavke te su moguće posjete uz prethodnu najavu.

 

KRALJEVSKI GRAD VRANDUK

Na Vranduku koji je 14 kilometara udaljen od Zenice posjetioci imaju prilike uživati u ostacima srednjovjekovnog bosanskog ambijenta te osmanskog perioda koji su obrađeni i prikazani kroz dvije muzejske postavke.

Prva, arheološko-historijska postavka je vezana uz srednjovjekovni period i pronašla je svoje mjesto unutar velike kule tvrđave na Vranduku.

Druga, etnološka postavka je smještena u objektu tradicionalne bosanske kuće, podno tvrđave, gdje posjetioci imaju priliku proživjeti tradicionalne bosanske zanate i svakodnevni životni ambijent osmanskog perioda.

 

CIJENE ULAZNICA

Vrste posjeta Muzej Stari grad Vranduk
  • osobe s posebnim potrebama
  • ratni vojni invalidi
besplatan ulaz besplatan ulaz
  • djeca do 15 godina
  • penzioneri
1,00 KM 1,00 KM
  • ostali
2,00 KM 3,00 KM


Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px