time of day

Etnologija

U Zbirkama Etnološkog odjeljenja Muzeja grada Zenice, od osnivanja muzeja do danas, etnološki predmeti su prikupljani, obrađivani, čuvani i prezentirani javnosti. Selekcijom i odabirom materijala u Stalnoj izložbenoj postavci Etnološkog odjeljenja po tematskim cjelinama izloženi su eksponati koji prikazuju materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Zenice i njene okoline s kraja XIX i početka XX vijeka. Predstavljeno je 325 eksponata kroz šest tematskih cjelina: Zanastvo, Tkalačka radinost, Vezilačka umjetnost, Tradicionalna arhitektura, Odjevanje i kićenje i Sakralni život.

U realizaciji stalne izložbene postavke Etnološkog odjeljena učestvovala je četveročlana Komisija u sastavu: viši kustos etnolog Danijela Đukanović, viši kustos etnolog Vladimir Đukanović – kustosi Muzeja Republike Srpske, muzejski pedagog Lejla Mahmić i muzejski arhitekta Mirsada Aslani – uposlenici Muzeja Grada Zenice.

Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px