time of day

Edukacija

Edukativno- kreativna radionica „Vranduk očima djeteta“ (2008. – 2010. godina)

Djeca su muzejska publika koja zaslužuje najviše naše pažnje i koju želimo što više uključiti u rad Muzeja kao obrazovne i kulturne ustanove.

Edukativno-kreativna radionica pod nazivom „Vranduk očima djeteta“ je projekat kroz koji djeca zeničkih škola i ustanova za zbrinjavanje djece imaju priliku upoznati se sa historijatom vrandučkog kraja, posjetiti Stari grad Vranduk, upoznati se sa likovnim tehnikama i na kreativan način opisati svoje viđenje srednjevijekovnog kraljevskog grada. Tako djeca ne samo što upoznaju svoj zavičaj, već ga i predstavljaju na njima specifičan i poseban način te kroz to uče cijeniti važnost očuvanja tradicije i ljepota svog kraja.

U 2008. godini družili smo se sa talentovanom djecom zeničkih osnovnih škola (u grupi od 15-oro djece), uzrasta od sedam do petanaest godina, koja su sa nama podijelila svoje viđenje Vranduka napravivši lijepe radove u akril-tehnici, na platnu, a izložbu kojih smo također imali prilike pogledati krajem 2008. godine.

U 2010. godini naše druženje je bilo sa djecom iz doma za nezbrinutu djecu JU „Dom i porodica“, gdje su učesnici također u akril-tehnici, na hamer-papiru predstavljali svoje viđenje Vranduka. Djeca su bila uzrasta od šest do petnaest godina,a po završetku radionice upriličena je u oktobru 2010. godine i prigodna izložba radova u Muzeju grada Zenice.

Radionica „Vranduk očima djeteta“ ima tendenciju da preraste u stalnu aktivnost Muzeja grada Zenice koja će kroz višednevnu opuštenu atmosferu ubližavati zeničke osnovce i davati im priliku da se kreativno izraze podjelivši to sa nama.


“Otvorimo vrata muzeja svima, jer svi smo bitni” (2009.)

Kao rezultat međunarodne radionice održane u Muzeju grada Zenice od 16. do 19. februara 2009. godine, pod pokroviteljstvom Kulturnog naslijeđa bez granica (CHwB) i unutar mreže muzeja Zapadnog Balkana, na temu “Pristupačnost muzeja i rad sa osobama s posebnim potrebama”, osmišljen je projekat “Otvorimo vrata muzeja svima, jer svi smo bitni”.

Opća svrha projekta bila je učiniti muzej humanijim i lakše pristupačnim mjestom za slijepe i slabovidne osobe.

U tu svrhu, urađene su legende na Brajevom pismu za stalne muzejske postavke: arheološku, historijsku i etnološku, te taktilne replike dijela arheoloških i historijskih eksponata iz stalnih postavki.

Legende na Brajevom pismu rađene su u štampariji JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Sarajevo, te se kroz tu suradnju stvorio jedan predivan odnos koji je rezultirao izložbom tifoloških pomagala, čiji ste posjetioci.

Muzej grada Zenice ima namjeru da i u nastavku svojih aktivnosti nastoji muzej učiniti što pristupačnijim i otvorenim za osobe s posebnim potrebama. Sve ciljne grupacije koje podpadaju pod navedenu kategoriju oslobođene su plaćanja ulaznice, i dobrodošle da svojim iskustvom i savjetom pomognu učiniti muzej humanijim.


Dani Kulina bana (2008.)

Muzej grada Zenice je prigodnim programom promocije knjiga i izložbe dječijih radova obilježio u maju obljetnicu velikog bosanskog bana Kulina. Druženje je trajalo par sati uz dodjelu prigodnih nagrada najmlađim učesnicima izložbe dječijih radova.

Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px