time of day

Radionice

Radionica očuvanja tradicionalnih zanata – obuka u tradicionalnom tkanju
(2008. godina)

„Oživljavanje vrandučkog ćilima“

Tkalačka kućna radninost u Bosni i Hercegovini ima drugu tradiciju. Tkanjem su bavile se žene i izrađivale različite tkalačke proizvode. Od svih djelatnosti, zanata,  tkalačke kućne radinosti najrasprostranjenije je bilo ćilimarstvo.

Zenički kraj, kroz čitav XIX i XX vijek je imao razvijenu i prepoznatljivu tkalačku kućnu radinost. Domaća tkalačka radinost posebno je bila razvijena u selima: Vranduk, Janjići i Gornja Zenica gdje su izrađivani prepoznatljivi ćilimi. Ćilimi su izrađivani za vlastite potrebe, ali su se prodavali na sajmovima i vašarima pod imenom „zenički ćilimi“ ne samo u Zenici, nego i u okolnim mjestima u kojima ćilimarstvo nije bilo razvijeno. Od XIV do XIX vijeka Zenica je pored Bos. Petrovca, Livna, Gacka, Stolca, Rogatice bila jedan od najpoznatiji ćilimarskih centara, prije svega u prodaji ćilima. Zenički ćilimi darivani su kao poklon i ukrašavali su džamije, medrese i tekije.

Nažalost, mnogi tradicionalni zanati zastupljeni na području zeničkog kraja su izumrli ili su na rubu nestajanja. Vranduk kao jedno od značajnijih tkalačkih područja zeničkog kraja, sa autohtonom vrstom ćilima (vrandučki ćilim), karakterističnih geometrijskih pravolinijskih šara i kombinacije boja, predstavlja idealno područje gdje je Muzej grada Zenice uz pomoć Fondacije „Mozaik“ u oktobru 2008. godine, organizovao trodnevnu radionicu tradicionalnog tkanja, kao vid zaštite i očuvanja ovog vrijednog zanata, ali i autohtonog produkta ovoe zanatske djelatnost vrandučkog kraja – varandučkog ćilima.

Radionica je organizovana u prostoru tradicionalne bosanske kuće na Vranduku, koja je idealan autohtoni ambijent, gdje su žene iz lokalne zajednice, sa učesnicama iz grada Zenice i štićenicima UG „Svjetlost“ (osobe s posebnim potrebama), na stolnim, vertikalnim stanovima za tkanje učile kako osnovati potku, kako tkati, kako zaštititi elemente naše tradicije i prošlosti, te pokušati staviti tradicionalni vrandučki ćilim u kontekst nečeg novog – autohtonog suvenira i brenda lokalne zajednice Vranduk (izrada vrandučkog ćilima u vidu podmetača za džezve, u vidu sjedalica za stolice i slično).

PUTUJUĆE IZLOŽBE U MUZEJU GRADA ZENICE (2008.)
“KORAK NAPRIJED U MUZEALSKOJ DJELATNOSTI”

“Putujuće izložbe” je međunarodna radionica, održana u Muzeju grada Zenice 19.,20.,21. februara. Organizatori radionice, Švedska organizacija “Kulturno nasljeđe bez granica”, okupili su u Zenici muzealce iz Skoplja, Tirane, Beograda i Banja Luke.

Glavni menadžer projekta, Per Kaks, predočio je određene aspekte planiranja postavki izložbi, planiranja prosotra zapravo, te razne aspekte u domenu transporta. Raspravljalo se i o raznim pristupima u tretiranju muzejskih eksponata te njihovih postavki, kao i o, neizbježno, marketingu.

Glavna tema zeničke radionice bila je “Tekstil, dakle svi aspekti odnosa prema tekstilu, proizvodnja, izbor materijala, načini upotrebe, dizajn, briga, higijena, Što je bilo naročito korisno za etnologe…”

“IGROM DO SEBE” (2005.)

U 2005. godini urađena je i mini historijska i etnološka radionica pod nazivom “Igrom do sebe” koja okuplja kako mlade, tako i odrasle lokalne zajednice Vranduk i grada Zenice.

Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px