time of day

MEĐUNARODNI DAN SPOMENIKA


Međunarodni dan spomenika 2016. godine


Danas, 18.04. se obilježava međunarodni dan spomenika. Ovaj dan ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike (ICOMOS), 1982. godine, a kasnije i odobrio UNESCO. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana spomenika je „Naslijeđe komemoracije/Heritage of Comemoration“. Suština djelovanja ICOMOS-a je u shvaćanju i zaštiti struktura i područja vezanih za historiju i sjećanje.

Spomenici i mjesta, uključujući i složenije forme kao što su krajolici, su materijalni nositelji djelića ukupnog ljudskog iskustva. Svojom vjerodostojnošću i integritetom, oni doprinose komemoraciji i prenošenju vrijednosti koje čine historiju.
Naslijeđe komemoracije ima brojne forme: uklesani natpisi, mauzoleji izuzetne arhitektonske vrijednosti, monumentalne skulpture, forme koje odražavaju vernakularnu tradiciju ili posvećeni krajolici, kakva su groblja ili memorijalni vrtovi.

Iz tog razloga, JU Muzej grada Zenice, u skladu sa svojim mogućnostima nastoji dati svoj lični doprinos obilježavanju “Naslijeđa komemoracije”, i srdačno vas poziva da u period od 18.04. (ponedjeljak) do 22.04. (petak) besplatno posjetite dva vrijedna kulturno historijska spomenika: Stari grad (tvrđavu) Vranduk i objekat Sinagoge.

Sve posjete možete najaviti na broj telefona: 032/209-515 (porta muzeja). Za ulazak u Sinagogu, također se obratite na portu muzeja.

S poštovanjem,

Lejla Agić,
muzejski pedagog

Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px