time of day

Aktivnosti

DAN MUZEJA – TRAGOVIMA BOSANSKOG KRALJEVSTVA

Riječ je o cjelodnevnim aktivnostima u muzeju grada Zenice, 18.maja od 0900 do 2300, u potpunosti osmišljenim u svrhu promocije srednjovjekovne bosanske države, dakle bosanske državnosti uopće. Program je održan na dvije lokacije, u Muzeju grada Zenice i u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk.

Program u Muzeju grada Zenice otvoren je prezentacijom izložbe karikatura Alije Kulenovića i promocijom njegove knjige karikatura “Ne budimo autisti”. U izložbenooj Sali Muzeja grada Zenice potom je optvorena izložba skulptura Danijela Premeca, te održan koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi okteta “Modus Vivendi”.

Dnevni program u tvrđavi Vranduk sveli smo na promoviranje knjige “Tragovima bosanskog kraljevstva”, u kojoj su objavljeni najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola o srednjovjekovnoj Bosni. U okviru ovog programa oktet “Modus Vivendi” takođe je interpretirao srednjovjekovne numere.

SEMINAR/WORKSHOP PUTUJUĆE IZLOŽBE

„Putujuće izložbe-praktična elaboracija“ u organizaciji Kulturnog naslijeđa bez granica (CHwB) iz Švedske i Muzeja grada Zenice održan od 20. do 23. februara.  za učesnike seminara

„Pristupačnost muzeja i rad s osobama s posebnim potrebama“ , – ova radionica je upotpunila nastojanja radionice  u Skadru u oktobru 2008. godine, gdje su muzeji pripremili prijedloge projekata za rad sa osobama s posebnim potrebama. Radionica je bila jako praktična i orjentisana na pisanje prijedloga i iznalaženje sredstava za realizaciju istih. Predavači su bili Michele Taylor (osoba s posebnim potrebama i stručni saradnik Kulturnog naslijeđa bez granica) i Diana Walters, šef katedre za muzeologiju na Univerzitetu u Geteborgu. Kao rezultat ove radionice Muzej grada Zenice je jedini muzej u BiH koji je uradio legende na brajevom pismu za stalne postavke, te 10 komada taktilnih replika arheološko-historijskih eksponata. Učestvovali su u radu djelatnici iz sedam muzeja iz regiona, BiH, Srbije, Albanije i Makedonije.

FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI , ILUSTRACIJE I FILMA “TRAGOVIMA BOSANSKOG KRALJEVSTVA”

Festival je održan u okviru programa MKM Zeničko proljeće 3. i 4. aprila 2008. 2009. i 2010. Predstavljeno je , za bh premijerno, trideset osam književnih i naučnih knjiga iz produkcije Muzeja grada Zenice, te izdavača iz Zagreba i Pazina (Hrvatska), te Beogradatokom tri godine. Takođe je u okviru programa festivala predstavljena izložba ilustracije “Unuci Čiča Đorđa” (sedmo inozemno predstavljanje beogradskih umjetnika), izbor iz Festivala Srpskog filma fantastike, te održan concert keltske srednjevjekovne muzike. Prema mišljenju medija, gostiju iz regiona, zenički festival već je izrastao u trećerangirani na Balkanu, što nije malo, imajući u vidu dugu tradiciju organiziranja sličnih festival u susjednim zemljama.

Festivalsku godišnju zbirku “Tragovima bosanskog kraljevstva” promoviramo u okviru programa međunarodnih festival književnosti u Beogradu i Pazinu.

Sinagoga

Već duže vremena Muzej grada Zenice sprovodi  aktivnosti na renoviranju ovog objekta. Popravljen je krov. Zbog potrebe za izložbenim prostorom sljedeći korak je bio uređenje  glavne prostorije .Urađen je novi pod(- izolacija, betonska podloga, parket ) I , za potrebe galerije, renovirani zidovi. Sljedeća planirana aktivnost je opravka I uređenje fasade. U ovom smislu aktivnosti su u toku I očekuje se u septembru početak radova.

Vraćajući objektu , bar dijelom, nekadašnji vanjski izgled (što je cilj ovog projekta) vraćamo dignitet ideji multietničnosti ; a posjetom građana planiranim sadržajima u objektu očekujemo da će uložena sredstva opravdati svoj cilj.

Radovi na tvrđavi Vranduk

Usljed, najvećim dijelom nepovoljnih vremenskih utjecaja,  došlo je do obrušavanje dijela unutrašnjeg zida- obor tvrđave. Muzej je, u saradnji sa Zavodom za zaštitu istorijskih spomenika , odmah reagovao . Zid je opravljen a radovi su izvedeni kvalitetno.

Takođe u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika planiran je dalji nastavak radova na saniranju oštećenja na tvrđavi koja su nastala u prethodnih nekoliko godina kada tvrđava nije ( usljed nedostatka sredstava) održavana. Deformacije i oštećenja su snimljeni te je planiran skori nastavak radova.

Antička arheološka lokacija –Putovići

Muzej je pokrenuo aktivnosti na uređenju ove lokacije, koja je, iz više razloga, nekoliko godina bila zapostavljena. Radovi su povjereni firmi „Alba“, koja će sa svojim stručnim kadrom u saradnji sa stručnjacima Muzeja  i primjenom savremenih metoda uklanjanja divljeg rastinja, ovu  značajnu lokaciju osposobiti  za posjetitelje.

Bosanska kuća- Vranduk

Bosanska kuća u potpunosti je, od prizemlja do kata uređena u duhu tradicionalog izgleda kuće potkraj 19. stoljeća. Etno-postavka obuhvata tri sobe (djevojačku, dnevnu i gostinsku), tkalačku radionicu i divanhanu.

Mirsada Aslani, dipl.arch.
muzejski arhitetkt

Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px