time of day

Numizmatika

Numizmatička zbirka ( N/     )

Numizmatička zbirka (N/ ) je novouspostavljena zbirka i organizaciona jedinica Muzeja grada Zenice. Sastoji se od tri kolekcije (kol.kovanog novca N/01; kol.papirnog novca N/02 i kol.medalja i ordena N/03).

Formirana je izdvajanjem kolekcije novca historijske zbirke 2011.god. shodno novoj unutarnjoj organizaciji muzeja te potrebama i modernim trendovima u muzeografiji.

Zbirka trenutno  broji oko 300 komada kovanoga i papirnoga novca (od vremena rimskoga carstva do novčanica iz perioda 1992-1995) te nekoliko desetina medaljona i različitih ordena s tendencijom povećanja.

Trenutno se obavlja posao novoga evidentiranja i obilježavanja predmeta te unošenje podataka u novu inventarnu knjigu Numizmatičke zbirke.

Također, uskoro će se otvoriti i stalna numizmatička postavka čiji je koncept kreirao i predmete odabrao Ikbal COGO, viši kustos.

Muzej grada Zenice


Vijesti

Zbirka “Armija RBiH 1992-1995″

Poziv za podršku i dostavljanje materijala

S ciljem da se u Muzeju grada Zenice organizuje posebna zbirka sa tematikom Armije RBiH 1992-1995, pozivamo sve zainteresovane pojedince, udruženja i ustanove, koji… >>>

Međunarodni dan muzeja

Muzej grada Zenice i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja. Ovom prilikom pozivamo Vas da nas posjetite i prisustvujete programima koje smo za vas pripremili.

Ulaz u muzej će biti>>>

ArhivaSponzori i Partneri


euromuse_logo_250px