Stari grad u Vranduku pripada tipu brdskog utvrđenja. Tvrđava je, i pored kasnijih prepravki, sačuvala izvorne oblike, koji podsjećaju na rana rješenja europskih utvrđenja. U srednjem vijeku je glavna kula bila viša a prostor obora podijeljen zidom. Mala kula i istočni zid naknadno su dograđeni u svrhu zaštite ulaza u tvrđavu. U sklopu obora nalazilo se više objekata različite namjene, a pronađeni su i ostaci „Dizdareve kuće“.

Unutar zidova Starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze, i sl.  Svi nalazi su pohranjeni u  Muzeju grada Zenice.

Zahvaljujući tim nalazima al i mašti i umijeću radnika Muzeja grada Zenice, danas unutar velike kule tvrđave imamo zanimljivu i ambijentalno realističnu sliku Vranduka. Kroz nekoliko etaža arheološke i historijske postavke, kao i kovačnice, Vranduk pripovijeda i zaista je zadovoljstvo doživjeti taj srednjovjekovni duh.

Lukovi i strijele, stub srama, bunar su nedvojiv dio srednjovjekovnog ambijenta i dio su tvrđave.

Nedaleko tvrđave, unutar samog naselja, Muzej grada Zenice posjeduje tradicionalnu bosansku kuću koja, na neki način, nastavlja priču o Vranduku i vodi nas u svijet zanata, veza, nošnji koje smo obuhvatili živopisnom etnološkom postavkom. To je kuća izgrađena početkom XX stoljeća tradicionalnim bonruk stilom gradnje i idealna je, pored same etnološke postavke, i za organizovanje škole u prirodi, ljetnih radionica, likovnih kolonija.

Pored stalnih postavki na Vranduku se stalno nešto organizuje. Dio programa, kao što su radionice s djecom, likovne kolonije, koncerti srednjovjekovne muzike, organizuje Muzej grada Zenice zajedno sa svojim partnerima i prijateljima, a dio organizuju različita udruženja s kojima Muzej grada Zenice ima izvrsnu saradnju. Mi smo uvijek spremni izaći u susret prilikom organizovanja projekata na Vranduku u svrhu oživljavanja i proocije tog kulturno-historijskog dragulja.

Gosti Vranduka, turisti, putnici namjernici pored prilike da se upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine, imaju mogućnost uživati u prirodnim ljepotama ovog kraja, planinareći po oblićnjim brdima i vidikovcima, vodenica, fotografišući ili jednostavno odmarajući dušu u malom kfiću smještenom u maloj kuli tvrđave.

Jedna od već tradicionalnih aktivnsoti na Vranduku je svakako i festival Tragovima Bosanskog Kraljevstva koji slavi srednjovjekovnu Bosnu u punom sjaju.