Mračni srednji vijek može izgledati zabavno, može biti ukusan, možete ga pročitati. Naravno, samo u tvrđavi Vranduk. Osoblje Muzeja grada Zenice godinama organizuje srednjovjekovni festival „Tragovima bosanskog kraljevstva“, ovaj put zahvaljujući potpori Western Balkan Foundation.

Partneri u realizaciji projekta su Grad Užice, Srbija, Lokalni javni emiter radio Bijelo Polje, Crna Gora. Crnogorci su već obavili dio posla organizacijom sjajnog Festivala Refesticon, posvećen trima kraljicama.

Zašto baš Katarini, Mari i Milici?

Jer priča o njima živi među narodom i godinama potom.

Vjerovatno na Balkanu ne bijaše žena koje su dublje, korjenitije, dalekosežnije uticale na generacije koje su ih slijedile. Koliko god da su činile za svoje zemljake za života, u vremenima koje nisu mogle ni naslutiti učinile su mnogo više. Postale su simboli, ikone, pa i idoli, moralni Pijemonte oko kojeg su se, s koljena na koljeno, krvlju i pripovjedanjem, okupljali muškarci i žene, gradili običaje, narav, karakter, pa, zašto da ne, i etiku, kulturu, umjetnost.

Uspjeli smo objaviti knjigu priča o trima ženama koje su postale arhetipima ženstvenosti. Onoga što bismo kolokvijalno mogli nazvati: snaga žene.

Nije bilo teško motivirati autorice i autore iz četiri balkanske države da pišu o njima, jer, i da nisu napisali vlastite priče, nikada ne bismo prestali pripovjedati o tri kraljice.

Želili smo savremene priče, o tome kako ih danas vide Srbi, Crnogorci, Bosanci, Hercegovci i Hrvati. I dobili smo ih. Istina, kao u i drugim znanim pričama, legendama, bajkama, sasvim sigurno tri kraljice nisu ni nalik na osobe kakve su stvarno bile. One danas izgledaju upravo onako kakvima ih trebamo. Što, istini za volju, jeste najveća vrijednost triju heroina.

Knjiga o Milici, Mari, Katarini je karta za srednji vijek koji nije nužno mračan.

U Vranduku smo uistinu zakoračiti u drugačiji srednji vijek.

Organizirali smo srednjovjekovne igre, streljačko natjecanje, potezanje konopca, utrke u vreći, karike na marike, što će reći nabacivanje potkove itd. Naravno, ne manje značajno mjesto zauzima degustacija srednjovjekovne kuhinje. Ko ne jede ne može ni čitati: predstavili smo dvije knjige, fotomonografiju o tvrđavi Vranduk i regionalnu zbirku priča „Tri kraljice“, o Katarini, Mari i Milici. Na vrhuncu, koliko da upotpunimo ugođaj, i izvanredni koncert benda Fugato, prvi ikada snimljen album srednjovjekovne muzike.

Ukoliko niste zaglavili na stupu srama, sigurno ste uživali.

Putovali smo sa našim kraljicama u doba legendi, gdje smo, može biti, saznali ponešto o sebi, danas, toliko stoljeća potom.