Evropski dan saradnje je obilježen  u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u petak, 18. oktobra od 12 do 15 sati. Zvaničnu pozivnicu je uputilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU RH u svojstvu upravljačkog tijela Programa.

U okviru trosatnog programa su predstvljena postignuća iz 1. poziva za dostavu projektnih prijedloga, odnosno projekti MELAdetect, Smart Schools i Fortress ReInvented.

Cjelokupan događaj je  održan u tzv. sajamskom formatu i opuštenijoj atmosferi. Kako smo „digitalizovali“ tvrđave? Osoblje JU Muzej grada Zenice je predstavilo projekat koji realiziraju za brendiranim INFO PULTOM, uz pomoć informativnih plakata, hafiša, te promo prezentacija, filmova i muzike koje su predočili uz pomoć laptopa. Ovom prilikom je predstavljen album srednjovjekovne muzike Trio Regionarum, koji su domaćini u Kamenoj kući iskoristili kao muzičku podlogu tokom trajanja programa. Ciljna publika događaja su bili budući potencijalni korisnici programa, primarno iz banjalučke regije.  

Osim predstavljanja projekata  prikazani su filmovi snimljeni u okviru ovog i nekih drugih Interreg programa, a postavljena je i interaktivna izložba.