Zaposlenici JU Muzej grada Zenice održali su IPA REG trening za trenere u okviru programa projekta Fortress Reinvented. 36 učesnika, mahom muzejskih djelatnika iz Zenice, Tešnja, Travnika i Visokog, službenika ministarstva za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZE-DO kantona, te kulturnih djelatnika i uglednih umjetnika, uputili su u osnove IPA REG projekta vrijednog preko milion eura, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika, te do sada urađeno u Zenici, zapravo u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk.

Riječ je o projektu koji promovira upotrebu novih tehnologija u prezentaciji kulturne baštine, dakle, u suštini, poboljšanje turističke ponude u duhu vrlog novog svijeta.

Dakako, Vedrana Mioč, Alen Karamehić, Adnadin Jašarević, predstavili su kao primjer ovakve prakse implementaciju IPA REG projekta u tvrđavi Vranduk, gdje su uredili interaktivne trodimenzionalne postavke, objedovaonicu, kuhinju, skriptorij, te u oboru tvrđave strelište, stup srama i foto-panel sa vitezom i dvorskom damom.

Nadgradnju projekta predstavlja kreiranje virtualnog muzejskog vodiča kroz muzejske postavke, koji će biti dostupan zahvaljujući kompjuteru `all in one`, na `touch screen` ekranima i tabletima, kao i  deset dokumentarnih filmova o nekoliko aspekata društvenog života u srednjovjekovnoj Bosni.

Tokom treninga, zapravo radionice, učesnicima je predstavljen način apliciranja za IPA prjekte, način finansijskog izvještavanja kroz EMS, te postupci ukslađivanja lokalnih brendova sa evropskim, insistiranje na `zajedničkom jeziku`, što garantira razumijevanje i lakši put do evropskih fondova.

Brendiranje tipično bosanskog proizvoda na evropskom tržištu podrazumijeva saglasnost o zajedničkom kulturnom naslijeđu. Ili, kako je to napisao Rumi: „Nije važno što govorimo različitim jezicima, važno je da se naša srca razumiju.“PROGRAM

9.00 Registracija sudionika

9.20 Pozdravni govor direktora JU muzej grada Zenice

9.30 Predstavljanje projekta i do sada realiziranih aktivnosti

Izlagač: Adnadin Jašarević

10.00 Revitalizacija tvrđave Vranduk – novi koncept za novo doba

Izlagači: Vedrana Mioč/Ikbal Cogo

10.30 koktel/užina

11.00 Radionica: Razvoj i primjena novih tehnologija u interpretaciji baštine

Voditelji radionice:

Adnadin Jašarević/Alen Karamehić

13.30
Pitanja-odgovori i završna rasprava