Konkurs za kratke priče na temu Drevni Iliri, za učenike srednjih škola iz država regiona, produžen je do 31. marta, saopštili su realizatori projekta ''Iliri – zajednička baština''.

Kako se navodi rok je produžen zbog situacije sa pandemijom kako bi što više srednjoškolaca iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dobilo priliku da učestvuje. Organizatori dodaju da priče koje su ranije stigle na konkurs nije potrebno ponovo slati.

Zainteresovani učenici mogu pisati legende, bajke, epsku ili naučnu fantastiku, horor ili fantaziju o Ilirima, a odabrane priče će biti objavljene u zbirci koja će se promovisati u sklopu projektnih aktivnosti.

Međunarodni projekat koji realizuju NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja, Muzej grada Zenice, Opštinska biblioteka ''Slovo'' iz Lapova i JU Kulturni centar ''Nikola Đurković'' iz Kotora finansijski, je podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkan Fond). Cilj je da se kroz zajedničke teme iz kulture doprinose regionalnoj saradnji i jačanju kohezije država u okruženju. Aktivnosti su posebno usmjerene na podizanju svijesti o ilirskoj baštini kao zajedničkoj vrijednosti država u regionu, te jačanju veza među umjetnicima i mladim ljudima država Zapadnog Balkana.

Kako navode realizatori projekta u sklopu partnerskog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2020, već je objavljena knjiga priča Drevni Iliri, autora iz država Zapadnog Balkana. Knjiga će biti promovisana na manifestacijama u Zenici i Lapovu.  

Propozicije konkursa:

- mogu učestvovati učenici srednjih škola iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske;

- može se poslati jedna neobjavljena priča iz žanra fantastike na temu Drevni Iliri;

- priče mogu biti od tri do deset strana u Wordu, Font Ariel, veličina 12;

- priče se dostavljaju u elektronskoj formi na e-mail: konkursiliri@gmail.com;

- uz priču se dostavljaju kontakt podaci o autoru – ime i prezime, razred, škola, grad, država, telefon;

- rok za dostavljanje priča je 31. mart 2021. godine;

- priče će odabrati komisija sačinjena od pisaca iz regiona;

- učenici garantuju za autentičnost priče i saglasni su sa ustupanjem autorskih prava za objavljivanje;

- učenici dostavljanjem priče prihvataju uslove konkursa i pravila o objavljivanju priče;

- organizatori zadržavaju pravo objavljivanja priča po propozicijama konkursa i u skladu sa kriterijumima projekta.