JU Muzej grada Zenice, od 2005 godine, kroz različite projekte i prigode organizuje edukativno-kreativne radionice iz oblasti arheologije, historije, etnologije i likovne umjetnosti. Obilježavamo prigodne dane i običaje i veselimo se sa našim učesnicima, uglavnom učenicima osnovnih škola.


 


Ove godine smo odlučili da želimo ponuditi mogućnost aplikacije i učešća na našim radionicama i kao oblik porodične aktivnosti, da upotpunite vrijeme sa vašom djecom ili unucima. U nastupajućim mjesecima, ovisno o iskazanom interesovanju, organizovali bi slijedeće radionice:


 


·      Arheološka radionica izrade privjesaka za ključeve od slova Bosančice.

  

      Materijali: filc – zahtijeva osnovno poznavanje šivenja; karton i PVC – zahtijeva samo htijenje da lijepo iskružite i obojite svoje slovo. Sve materijale i alate obezbjeđuje muzej. Napravljeno učesnici zadržavaju. Minimalno 5; maksimalno 15 učesnika (pratioci se ne ubrajaju). Dužina trajanja radionice: 1 sat. Cijena 5,00 KM po učesniku.


·    Arheološka radionica izrade magneta za frižidere od uvećanog srebrenog novčića Stjepana Tomaševića.

     

      Materijali: zubarski gips i akril. Sve materijale i alate obezbjeđuje muzej. Napravljeno učesnici zadržavaju. Minimalno 5; maksimalno 15 učesnika (pratioci se ne ubrajaju). Dužina trajanja radionice: 1 sat. Cijena 5,00 KM po učesniku.


·      Etnološka radionica izrade krpenih lutaka u narodnim nošnjama.

   

    Materijali: tekstil, vuna – zahtijeva osnovno poznavanje šivenja. Sve materijale i alate obezbjeđuje muzej. Napravljeno učesnici zadržavaju. Minimalno 5; maksimalno 15 učesnika (pratioci se ne ubrajaju). Dužina trajanja radionice: 5 dana po 1 sat. Cijena 15,00 KM po učesniku.


 

Etnološka radionica bi bila organizovana u avgustu 2018. godine u popodnevnim satima (kada se formira grupa/grupe zainteresovanih). Arheološke radionice bi bile organizovane u septembru 2018. godine u popodnevnim satima. Svoju zainteresovanost i upite možete ostaviti u privatnu poruku na našoj facebook stranici:

https://www.facebook.com/Muzej-grada-Zenice-Zenica-City-Museum-683883814976785/