Međunarodni projekat “Tri kraljice” okončan je u Gradu Užicu 28.10.2019. Finale projekta zavrijedila je izložba ”Tri Kraljice mira i sloge”, autora iz Bijelog Polja Luke Joksimovića, Vladimira Jelića, Marka Tvrdišića. Postavljena je u Jokanovića kući. Izložba predstavlja dio projekta “Tri kraljice” koji se zajednički sprovodi u Bijelom Polju, Užicu i Zenici.


Riječ je, naravno, o tri srednjovjekovne vladarke, iz Srbije Milica Hrebeljanović, iz Bosne i Hercegovine Katarina Kosača i iz Crne Gore Mare Crnojević.


Zajednička historija, kultura , tradicija naroda i država u regionu Balkana, predstavljena je kroz priču o tri vladarke iz srednjeg veka, kroz projekat “Tri kraljice” koji je podržala Fondacija Western Balkan Fund.


Nosilac projekta je Muzej grada Zenice iz Bosne i Hercegovine, čiji je direktor Adnadin Jašarević okupio partnere iz Crne Gore (Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje) i Republike Srbije (Grad Užice).


Priča o tri kraljice ilustruje srednjovekovne regionalne veze Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Takođe svjedoči o uticaju Milice Hrebeljanović, Katarine Kosače i Mare Crnojević, na društveno-politički kontekst u vremenu u kome su živjele. Kroz realizovane programe ukazali smo koliki je njihov uticaj na događaje širom regiona tokom vijekova. Iako su predstavljaje razlićite vladarske porodice, imale su zajedničke patnje. Iako su živjele u različitim periodima, bile su u rodbinskim vezama. Iako su imale vlast, prijesto i moć, njihovi životi su pisali tragične priče. Konačno priče i legende o tri kraljici žive u narodu i danas.


Tri grada, tri partnera, poslije skoro sedam vijekova kroz set programa, izložbi, knjiga, koncerata, napravili su mozaik, zajedničku sliku koja svjedoči o dubokim kulturnim vezama, a ne razlikama.


Grad Užice, kao domaćin završne manifestacije projekta “Tri kraljice”, objedinio je institucije kulture kako bi mladima i gostima iz susjednih država predstavio tvrđavu iz srednjeg vijeka koja vijekovima štiti grad i čuva priču o kulturi i tradiciji.


Pisci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Hrvatske objavili su price u istoimenoj zbirci nastojeći kreirati nove legend o našim kraljicama. Ova knjiga dodatno potvrđuje činjenicu da trio regionarum živi među nama.


Izložbu su otvorili pomoćnik gradonačelnika Grada Užica Nemanja Nešić i predsjednik skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević, a zbirku priča su predstavili Dragić Rabrenović i Adnadin Jašarević.