Muzej grada Zenice je javna institucija, osnovana 1966, a osnivač je bila tadašnja Opština Zenica. Naš muzej spada u kategoriju općih muzeja. Administrativni aparat, biblioteka i 3 muzejske zbirke (arheološka, historijska i etnološka) bile su smještene u više objekata (zgradi bivše Medrese, Hadžimazića kući, Sinagogi i spomen-kući u Šerićima). Godine 1982. Muzeju grada se priključila i gradska galerija zajedno sa svojim prostorom (Dom kulture)


Do 1992. godine, u našoj instituciji bilo je uposleno više od 20 radnika (stručnog i administrativnog osoblja). Također, Muzej grada Zenice bio je organizator više naučnih simpozijuma (Simpozij o antičkoj keramici 1971, Simpozij o rudarstvu i metalurgiji 1972, Simpozij o Srednjevjekovnoj Bosni i evropskoj kulturi 1973.), Savjetovanja etnologa na jugoslovenskome nivou, te organizator više arheoloških kampanja u okolici Zenice.


U toku ratnog perioda (1992-1995), Muzej grada Zenice ostao je bez tri objekta, a veći dio muzejskoga materijala bio je deponovan na više neuvjetnih lokacija u gradu.


Muzej grada Zenice djeluje u novoj zgradi počev od septembra 2007. Novi reprezentativni objekat izgrađen je zahvaljujući investiciji Općine Zenica, te finansijskoj pomoći Vlade ZE-DO kantona. Arhitektonsko rješenje nove zgrade muzeja je uradio naš sugrađanin dipl. arh. Zvjezdan Turkić. Dva miliona maraka uloženih u novi Muzej mnogi Zeničani ne smatraju pretjeranim ulaganjem, jer, konačno, nakon petnaest godina ponovo su javnosti predstavljene muzejske zbirke, arheološka, historijska i etnološka.


Novi Muzej, novi koncept rada: takozvani otvoreni muzej podrazumjeva dinamičan odnos prema javnosti, organizovanje brojnih radionica, razvoj multimedijalnog centra, te česte edukativne i promotivne programe iz domena nauke i umjetnosti.


Kako je Muzej grada Zenice zamišljen kao ustanova koja svojim djelovanjem treba prekoračiti grace koje Muzeju postavlja objekat, zidovi, nužno je da egzistira u okvirima interakcije sa stanovništvom grada, ne samo da nudi programe, nego da ih i prihvata…
Kako god, muzej grada Zenice je muzej budućnosti, ili bar muzej kakav bi trebao biti u novom milenijumu…


PERIOD OD 2007. DO 2012. GODINE


Četiri godine potom možemo rekapitulirati rezultate u radu, rezultate koji u potpunosti opravdavaju investiciju Općine Zenica u novu zgradu. Naime, naša ustanova djelovala je ne samo u domeni zaštite baštine, već uveliko, u skladu sa savremenim muzealskim standardima kao otvorena ustanova, nastojeći promovirati sve aspekte muzejske djelatnosti, umjetnosti i nauke.


Za svega četiri godine rada malobrojni kadar Muzeja grada Zenice – svega dvanaest zaposlenih – uspio je postavitri pet novih stalnih postavki, tako da je danas jedan od rijetkih muzeja u svijetu klase gradskog muzeja koji raspolaže sa čak sedam stalnih muzejskih postavki, te stručnom bibliotekom koja broji preko 4000 naslova.


Ukupno, riječ je o arheološkoj, historijskoj, etnološkoj i numizmatičkoj postavici, te zbirci savremenih medija u novoj zgradi muzeja, te historijskoj i etnološkoj postavci u Vranduku – u srednjevjekovnoj utvrdi i bosanskoj kući.


Zenički muzealci su zahvaljujući investiciji Općine Zenica u potpunosti obnovili zeničku Sinagogu.


Unazad četiri godine organizirali su ukupno 306 promotivnih programa, muzejskih i likovnih izložbi, naučnih programa i tribina, književnih promocija, te koncerata.


Među najznačajnije izložbe svakako spadaju one u produkciji Muzeja grada Zenice, „Šest stoljeća Islama“, „100 godina Župe Sv Ilija“, “Igračke kao edukativni medij“, te gostujuće izložbe „Kićenje i libade“, i “Novac od antike do savremenog doba” iz fundusa Muzeja Republike Srpske“, “Povelje i pisma srednjovjekovnih bosanskih vladara” iz fundusa Muzeja grada Tešnja, “Ja, bosanski ban Kulin” iz Historijskog muzeja BiH, “Meša Selimović, život i djelo”, te “Miroslav Krleža na pozorišnoj sceni” iz Muzeja književnosti I pozorišne umjetnosti BiH.


Što se likovnih programa tiče, naš je Muzej priuštio Zeničanima dvije najznačajnije izložbe ikad, crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Muzeja Gorica, Livno i slika velikana svjetske umjetnosti, oca OP ART-a, Victora Vasrarely-ja iz fundusa privatne galerije Csepei Tibor-a.


Naša književno/muzičko/scenska manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva” okuplja autore iz regiona i promovirana je u Opatiji, Pazinu, Zagrebu, Novom Sadu, te Beogradu.


Muzej grada Zenice članica je značajne regionalne mreže muzeja “Kulturno nasljeđe bez granica”.


Značajne ličnosti posjećivale su i posjećuju naš muzej, njihove ekselencije, ambasador SAD-a, ambasador Republike Austrije, ambasador Rebublike Češke, ambasador Kraljevine Švedske, ambasador Kraljevine Norveške, ambasador Mađarske, donedavni predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić I mnogi drugi.


No, za nas je najvažnije da je naše objekte, stalne postavke i promotivne programe do sada posjetilo oko 98.500 naših sugrađana i gostiju iz zemlje i inozemstva, po čemu nadmašamo sve muzeje u BiH, kao i po svemu drugom.