Jedan od projekata koji trenutno realizuje  Muzej grada Zenice u saradnji sa Fondacijom „Kulturno naslijeđe bez granica“ je projekat pod nazivom „3D Muse“.


Okosnica projekta je digitalizacija i predstavljanje postojećih muzejskih zbirki na nov način. Naša želja je da takav koncept omogući svima, posebno osobama s invaliditetom, pristup i upoznavanje s našom baštinom na pristupačniji način.


Projekat se sastoji od nekoliko segmenata koje smo uvezali u jednu cjelinu. Urađeno je 3D skeniranje odabranih predmeta iz zbirki/stalnih postavki JU Muzeja grada Zenice. U saradnji i uz veliki angažman IDEAlab-a Mašinskog fakulteta u Zenici, višeg asistenta Mr.Sc. Denisa Spahića i vrijednih studenata uz pomoć reverzibilnog inženjeringa sa srednjevijekovnog bosanskog novčića Kralja Stjepana iz XV stoljeća napravljen je 3D model i urađen razmjerno uvećani print novčića. Po printu su urađeni silikonski kalupi koji su nam poslužili kao izvrsno oruđe za edukativnu zabavu. U modelima smo jučer izljevali replike novčića, bojili ih i ukrašavali odgovarajućim akrilnim bojama, načinili od njih prikladne magnete za hladnjak. Naučili smo nešto o srednjevijekovnoj Bosni, napravili predivan suvenir i lijepu ambalažu za njega.


Silikonski kalupi novčića također će omogućiti izradu aversa i reversa uvećanog novčića koji će biti postavljeni unutar stalne historijske postavke, sekcije numizmatike kao taktilna replika uz opis na Brajevom pismu.


Nastavite raditi sa nama na pristupačnijem, zanimljivijem i muzeju bez prepreka!