Izložbu „Nematerijalno kultrurno nalijeđe Slovenije u svjetlu UNESCO-ve konvencije", priredio je Slovenski etnografski muzej, zapravo autorice Nena Židov i Anja Jerin.

Ovu putujuću izložbu, nakon međunarodne turneje, u Muzeju grada Zenice otvorili su njena ekselencija Zorica Bukinac, ambasadorka Republike Slovenije u BiH i Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenice.

Izložba je posvećena nematerijalnom nasljeđu koje je zaštićeno UN-ovom Konvencijom iz 2003. godine, a koju je Republika Slovenija ratifikovala 2008. godine.

Najprije je otvorena u Sloveniji, potom i u Moskvi, Prištini, Podgorici, Münchenu, Washingtonu, Teheranu.

Bogato slovensko nematerijalno kulturno naslijeđe predstavljeno je na 24 panela.

Primjeri poput Škofjeloške pasije i  Obilazaka kurenta su upisani na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnog nasljeđa. Škofjeloška pasija, najstariji očuvani dramski tekst slovenskog jezika iz 1721., prema ocu Romualdu Marušiću, koncipiran je kao pokornička procesija te se izvodi u vrijeme Uskrsa.

Izložba, koja je ujedno i vid saradnje, između Muzeja Grada Zenice, Udruženja slovenaca Encijan i Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, značajna je zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasljeđa te ukazivanja na važnost i odgovornost institucija u pogledu očuvanja i razumijevanja prošlosti zbog stvaranja bolje budućnosti.