Iz štampe je izišla druga knjiga edicije "MEMORIA" JU Muzeja grada Zenice pod naslovom "Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009" autora Cogo Ikbala, višeg kustosa našeg muzeja.


Plod je to dvogodišnjeg rada na prikupljanju faktografskih podataka o događanjima unutar zeničkoga književnog kruga s ciljem čuvanja od zaborava pojedinca, različitih zbivanja i književnih djela koja, između ostaloga, čine osnovu kulturnoga identiteta Zenice.


Posebnu dragocjenost čine intervjui sa zeničkim književnicima koji su nastajali proteklih decenija. Osnova za Cogina istraživanja bili su podaci objavljivani u listu "Naša riječ" i "Oslobođenje", građa Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Zenica kao i razgovori koje je Cogo vodio sa mnogim akterima književnih zbivanja.


Treba napomenuti da do sada u Zenici nije postojala slična studija. Recenzent knjige je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Muhidin Džanko.


Objavljivanje knjige podržali su Fondacija za izdavaštvo iz Sarajeva, Grad Zenica te privrednici Suad Kaknjo i Mirsad Čizmo iz Zenice, a štampanje knjige realizovano je u štampariji "Dobre knjige" iz Sarajeva u tiražu od 200 primjeraka.